Historiek

Fontana Bronnen werd in 1905 door Kamiel Van Breuseghem opgericht. Hij was een melkboer die later overschakelde naar de productie en distributie van limonades. Oorspronkelijk werd er geen water gebotteld maar enkel limonades. Deze werden verkocht onder de naam “Temsche Orange” en “Temsche Citron”. Later werd ook gestart met de productie van “Temsche Mineraal Water”.

Langzamerhand begon de consumptie van water te stijgen en in 1955 kocht Eugene Goossens, schoonzoon en opvolger van Kamiel Van Breuseghem, in de Vlaamse Ardennen een weiland met een aantal bronnen en zette daar een bottelarij neer voor de productie van bronwater. Dit bronwater werd verkocht onder de merknaam “Fontana Bronnen”.

In 1959 worden Walter Van Hoyweghen, schoonzoon van Eugen Goossens en zijn echtgenote Leona Goossens actief in het bedrijf. Onder leiding van hun drieën kende Fontana Bronnen een forse groei. Steeds meer ziekenhuizen en rusthuizen geraakten overtuigd van de kwaliteit van Fontana Bronwater en ook heel wat bierhandelaars verdeelden de producten van Fontana in hun horecapark of drankdiscount. Daarnaast werd ook werk gemaakt van de uitbouw van een eigen horecapark.

In 1992 loodst Walter Van Hoyweghen met zijn dochter Katrien en zijn schoonzoon Luc Burez de vierde generatie binnen in het bedrijf.  Naast de distributie naar verzorgingsinstellingen, wordt er ook steeds meer werk gemaakt van de expansie van het horecapark in het Waasland.

Het plotse overlijden in 2002 van Walter Van Hoyweghen betekende een zware slag voor de firma en zijn medewerkers. Schoonzoon Luc Burez en dochter Katrien Van Hoyweghen beslisten de volledige zaak over te nemen en voerden enkele noodzakelijke herstructureringen door. Zo werd beslist de productie van Fontana Bronnen te stoppen en over te laten aan Straal Bronnen. In 2004 werd de kleinhandel Drinkscenter Cardon aan de Nieuwe Molenstraat in Sint-Niklaas overgenomen. Dit geeft Drinkscenter Fontana de mogelijkheid om de groothandel in Temse te concentreren terwijl in Sint-Niklaas de winkel verder kan uitgebouwd worden.